Awokado w kuchni stało się gwiazdą dzięki guacamole, jednak dzisiaj chciałabym zaprezentować je w wesji deserowej. Przepis wymaga tylko kilku składnikow, a wykonanie jest banalnie proste, za to wynik cudownie pyszny! Zachęcam do spróbowania - wegańska kuchnia może być na prawdę bardzo smaczna.
Składniki na jedną porcję:
awokado
dosładzacz (u mnie miód ale może być syrop z agawy, cukier kokosowy, ksylitol czy cokolwiek co używacie do słodzenia)
kakao
mleko roślinne (u mnie domowe z wiórków kokosowych ale będzie pasowało praktycznie każde)
Przykładowe proporcje na zdjęciu ale możecie uznać że jest za mało kakaowy czy słodki i dodacie czegoś więcej.
Przygotowanie polega jedynie na zblendowaniu wszystkich składników na gładką masę, ot co! Dla lepszego efektu można schłodzić deser w lodówce.
Jeśli chodzi o wariacje to możecie zaszaleć z wyobraźnią! Jeśli macie ochotę dodajcie banany do masy, a na wierzchu posypcie borówkami, czipsami kokosowymi czy orzechami! Taka porcja dostarcza zapotrzebowanie na dobre tłuszcze na cały tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania!